Mani vienmēr ir fascinējis tas, kā neliela nejaušība var apgriezt visu dienu kājām gaisā. Ne jau runa ir par milzīgu laimestu, kas maina dzīvi, bet gan par to mazo, patīkamo satraukumu, kas liek sirdij pukstēt straujāk. Patlaban, kamēr rakstu šīs rindas, es atceros savu vakardienas piedzīvojumu, kas sākās pavisam ikdienišķi - ar garlaicību garā rindā pie ārsta.
Esmu projektu vadītājs, un mana ikdiena rit diezgan haotiski: sapulces, termiņi, bezgalīgas vēstuļu ķēdes. Dažreiz tas viss nogurdina tā, ka gribas izslēgt smadzenes un vienkārši ļauties kaut kam spontānam. Tā nu sēdēju es tajā slimnīcas gaitenī, paguris no žurnāliem, ko biju jau trīs reizes pāršķirstījis. Telefonā ienāca paziņojums par jaunu spēļu klāstu un, pats brīnoties par savu impulsivitāti, es atvēru savu iecienīto spēļu platformu.
Jāsaka, ka esmu tāds mērenais spēlmanis - nevis tas, kurš dzenas pēc džekpota katru vakaru, bet gan cilvēks, kam patīk reizēm iemēģināt veiksmi, kad sakrīt noskaņojums. Manā maciņā vienmēr ir atvēlēta neliela summa šādai izklaidei, un es nekad netērēju vairāk, nekā varu atļauties. Tajā brīdī, gaidot ārsta konsultāciju, es sev teicu: kāpēc gan ne? Dzīve jau tā ir diezgan paredzama, tāpēc sikspārņa lidojums citā virzienā var būt interesants.
Es izvēlējos pavisam vienkāršu spēli ar dinamiskām krāsām un vieglu mehāniku. Pirmie pieci griezieni man neko nedeva, bet tas nemaz nesabojāja garastāvokli. Es vienkārši baudīja procesu, notikumu ritmu un mūziku, kas spiets austiņās. Kādā mirklī, kad jau grasījos izslēgt spēli, uz ekrāna uzplaiksnīja trifīšu kombinācija, un mans konta atlikums pēkšņi pieauga par divdesmit eiro. Niecīga summa, bet tajā brīdī tā man šķita lielāka par jebkuru prēmiju darbā.
Tajā vakarā es pie sevis pasmējos, cik ļoti mēs, cilvēki, esam viegli ietekmējami no pozitīviem pārsteigumiem. Divdesmit eiro, un mana diena kļuva pavisam gaišāka. Zvanīju draudzenei un teicu, ka šovakar vakariņas būs manas - nevis tāpēc, ka esmu kļuvis bagāts, bet tāpēc, ka gribu dalīties ar savu veiksmes sajūtu. Viņa, protams, iebilda, ka tas ir tikai nejaušības dāvana, bet es jautāju: vai tāpēc tā nav vēl saldāka?
Starp citu, par manu iecienītāko vietni. Kad runa ir par tiešsaistes azartspēlēm, vienmēr cenšos izvēlēties uzticamas platformas, kurām ir skaidri noteikumi un atbildīga pieeja. Senāk izmantoju parastas spēļu aplikācijas, bet kādu dienu kolēģis pieminēja, ka viņš regulāri spēlē uz wavada un ka tur esot ļoti ērta saskarne un atsaucīgs atbalsts. Sākumā skeptiski šķīru galvu, jo ir tik daudz šaubīgu projektu, bet tomēr nolēmu pamēģināt. Jāsaka, ka viņa ieteikums bija trāpīgs - nav bijis ne miņas no kavētiem maksājumiem, un bonusi nāk bez apgrūtinošiem noteikumiem. Mūsdienās cilvēki bieži baidās no azartspēlēm, bet, ja izturies pret to kā pret izklaidi, nevis veidu, kā pelnīt iztiku, var gūt daudz pozitīvu emociju.
Atceros vēl vienu reizi, kad man īpaši paveicās. Tā nebija pārspīlēta veiksme, bet gan mierīga, patīkama sesija svētdienas pēcpusdienā, kad lietus lija aiz loga un es ar tasi kafijas sēdēju pie datora. Mērķis nebija nopelnīt, bet gan izklaidēties, atslēgties. Es izvēlējos spēli ar augstu izklaides vērtību, un tā man uzdāvināja pāris patīkamu momentu - liela daļa griezienu nesa nelielus laimestus, un es izbeidzu spēli ar desmit eiro plusā. Tas varbūt daudziem liktos smieklīgi, bet man tas bija kā apliecinājums, ka pat maza veiksme var sagādāt prieku, ja piegāji tai ar pareizo attieksmi.
Nereti domāju, kāpēc mēs tik ļoti nosodām cilvēkus, kuri spēlē kazino, bet tajā pašā laikā bez vainas apziņas iztērējam desmit eiro par kino vai ātrās ēdināšanas ēdieniem. Varbūt tāpēc, ka sabiedrībā ir iesakņojusies ideja, ka azartspēles noteikti noved pie nabadzības. Bet es gribētu strīdēties: ja cilvēks prot kontrolēt savus impulsus un noteikt stingras robežas, tiešsaistes spēles var būt tikpat patīkama izklaide kā grāmatas lasīšana vai pārgājiens mežā. Piemēram, es vienmēr sev nosaku maksimālo summu, ko varu tērēt konkrētā mēnesī, un nekad nepārkāpju šo robežu. Turklāt tā ir lieliska pašdisciplīnas pārbaude.
Vakar man atkal nācās pārliecināties par to, cik svarīgi ir izvēlēties vietni atbildīgi. Nezinu, kā ir citiem, bet man ļoti kaitina reklāmas ar solījumiem par neiespējamiem bonusiem. Turpretim manā gadījumā, kad runa ir par wavada, es jūtos mierīgs - viss ir caurspīdīgi, un es zinu, ka mani nepārsteigs apšaubāmi līguma punkti. Varbūt tas izklausās pēc reklāmas, bet tā vienkārši ir mana personīgā pieredze, un to grūti apstrīdēt.
Runājot par pašiem spēles mirkļiem - man patīk tā sajūta, kas rodas, kad ekrānā sākas bonusu kārta. Tas ir kā mazs adrenalīna sitiens, atgādinot bērnības prieku par dāvanām zem eglītes. Ne vienmēr sanāk kaut ko laimēt, bet pats process sniedz gandarījumu. Ziniet, dažreiz es pat nekur nespēlēju, bet vienkārši pētu spēļu noteikumus vai statistikas datus - tas ir mans sava veida hobijs, kas attīsta matemātisko domāšanu. Piemēram, es apzināti izvēlos spēles ar zemāku mājas pārsvaru, un tas man ļauj justies gudrākam par vidusmēra spēlētāju.
Jāatzīmē, ka pēc vakardienas ""uzvaras"" es nolēmu palutināt sevi ar jaunu grāmatu, ko jau sen gribēju iegādāties. Tāda neliela laimesta pārvēršana par kaut ko taustāmu un ilglaicīgu man liek justies apmierinātam, ka nauda nav iztērēta velti. Un tieši tā es iesaku visiem: izmantojiet laimestus tā, lai tie radītu paliekošu prieku, nevis tikai acumirkļa ātrumā tiktu izšķiesti vēl citās spēlēs. Galvenais - nezaudēt galvu un atcerēties, ka azartspēles ir izklaide, nevis dzīves jēga.
Beigās gribu teikt - šis vakars man atgādināja, ka dzīvē svarīgs ir līdzsvars. Jebkura hobijs var būt kaitīgs, ja to dara bez mēra, bet mērenībā tie visi padara dzīvi bagātāku. Es regulāri spēlēju, bet nekad nejūtos tā, it kā kontrole būtu aizslīdējusi no manām rokām. Tieši otrādi - manā dzīvē ir vieta darbam, mīlestībai, draugiem un tādām mazām azartiska prieka izpausmēm kā šīs spēles.
Šodien, kad pēc vakardienas veiksmīgā vakara sēžu mājīgā kafejnīcā un rakstu šīs rindas,